În această săptămână, Parlamentul European trebuie să voteze rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la spațiul economic Schengen.

Urmează momentul decisiv, decembrie 2022, când guvernele statelor UE vor vota pentru sau împotriva aderării, după peste 10 ani de amânări.

Întrebarea evidentă este: se va opune Olanda?

După vizita premierului Rutte, înțelegem că poziția Olandei nu s-a schimbat semnificativ: nu este împotriva, dar leagă aderarea României de semnarea MCV.

Poziția Olandei este INACCEPTABILĂ.

În condițiile în care

✓ România îndeplinește condițiile de aderare,

✓ majoritatea euro-deputaţilor sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două ţări,

✓ în Parlamentul Olandei sunt partide ce susțin cauza României,

✓ România joacă un rol important în stabilitatea Uniunii la granițele ei estice într-un moment geopolitic critic,

șovăiala Guvernului olandez are la bază 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚̆.

! Iar aceste interese nu reprezintă majoritatea – nici a factorilor politici, nici a mediului de afaceri, nici a olandezilor.

👉🏻 Ca Președinte al Grupului de prietenie România – Olanda, am avut în acești primi doi ani de mandat numeroase întâlniri, cu ambasadorul Olandei în România, al României în Olanda, cu Președintele Camerei de Comerț Româno-Olandeze, cu comunitatea de afaceri româno-olandeză.

În fiecare întâlnire am abordat subiectul Schengen și am susținut că amânarea aderării României la spațiul Schengen este o vulnerabilitate în relațiile româno-olandeze.

România este un partener comercial de încredere pentru Olanda: în 2021, am importat din Olanda bunuri în valoare de aproape 4 miliarde euro (exporturile românești au avut o valoare de doar 2.5 miliarde euro în același an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România.
Comunitatea de români din Regatul Țărilor de Jos este bine integrată în societatea olandeză. Conform statisticilor Biroului olandez de Planificare Socio-Culturală, 80% dintre românii din Olanda cu vârsta mai mică de 35 de ani au un nivel ridicat de educație, o calificare superioară și sunt apreciați la locul de muncă.

Revenind la recenta vizită a dlui Rutte, Președintele Iohannis declară că “speră” să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderare.

Dle Iohannis, nu e suficient să sperați!

România își merită locul în Schengen. Orice blocadă olandeză în Consiliul Justiție și Afaceri Interne ar fi discriminatorie și ar alimenta mesajele populiste antieuropene.

𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐯𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐯𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐩𝐫𝐨𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞❗