După cum știu toți angajatorii din România, întârzierile în decontarea concediilor medicale sunt uneori chiar și de un an, deși legislația în vigoare prevede un termen de 60 de zile. Acest lucru destabilizează bugetul angajatorilor (mai ales al IMM-urilor) care nu au nici un instrument legal să urgenteze deconturile de la CNAS. Demersurile în instanță durează foarte mult și creează costuri suplimentare.

Pentru că mulți dintre antreprenori mi-au cerut ajutorul pentru a remedia această nedreptate, 𝐚𝐦 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐢, 𝐥𝐚 𝐨 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐚̆: o măsură simplă, clară, pentru o relație echitabilă și de respect reciproc între stat și mediul privat.

Avem, pe de o parte, angajatori care respectă termenele de plată a contribuțiilor, iar, pe de altă parte, statul român, care plătește decontul concediilor când are chef.

Inechitatea grosolană continuă: dacă antreprenorii nu își plătesc taxele la timp, suportă dobânzi și penalități de întârziere, dar întârzierile inacceptabile ale statului beneficiază de statut special: zero penalități.

Cred cu convingere în utilitatea compensării și îmi doresc ca această inițiativă să fie votată de cât mai mulți parlamentari. Am decis să-mi unesc forțele cu Violeta Alexandru într-un proiect legislativ care propune ca:

🔶 angajatorii să poată opta pentru compensarea sumelor aferente indemnizațiilor de concediu medical plătite salariaților lor cu sumele datorate către stat SAU pentru decontarea/restituirea sumelor aferente concediilor medicale, aceste sume fiind însă purtătoare de dobânzi și penalități în cazul unor întârzieri la decont

Alte prevederi din proiect:

👍🏻 Eliminarea obligației de plată de către angajator a primelor 5 zile de concediu medical, decontarea făcându-se de CNAS

👍🏻 Comunicarea prin mijloace electronice a documentelor aferente concediilor medicale

Știu că toți angajatorii români așteaptă această reformă. O merită. Cele mai mari două probleme ale IMM-urilor sunt legislația nefavorabilă și accesul la finanțare.

De asemenea, aceste măsuri vin în sprijinul angajatorilor onești, care declară nivelul real al salariilor și produc valoare în economie.

Sunt foarte motivat să lucrez într-un proiect legislativ valoros care îi degrevează pe angajatori de sarcini împovărătoare și nejustificate. Mă bucur că inițiativa are avantajul suportului din partide diferite – inclusiv al unora dintre parlamentarii partidelor de la putere -, pentru că, în acest fel, are mai multe șanse să fie votată și să nu rămână blocată într-un sertar funcționăresc.

În perioada următoare, vom organiza, în principalele orașe din țară, mese rotunde și dezbateri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și cu conducerile Casei de Sănătate, ANAF și alte autorități implicate. Scopul este să primim feed-back-ul lor în vederea îmbunătățirii inițiativei pe parcursul procesului legislativ.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab